“І це ми ще не починали!” Зaбyжко врaзила мeрежу постом, як укрaїнська мова стає світoвою

Відома українська поетеса та прозаїк Оксана Забужко поділилася статистикою всесвітньої безкоштовної платформи для вивчення мови Duolingo – там запис на вивчення української мови підскочив на 1050%. Пост письменниці став вірусним у мережі.

Його Забужко оприлюднила на особистій сторінці у Facebook. Вона наголосила, що зараз її рідна мова стає світовою.

Ще близько 50 років тому, як згадала письменниця, в українських містах продовжували обмежувати рідну мову, а вже сьогодні “Слава Україні” звучить із вуст світових лідерів, а головне, що самі українці бачать необхідність переходу на українську.

“Хваляться фахівці: за час війни запис на українську мову на Duolingo підскочив на 1050% (так, це не помилка, на ТИСЯЧУ п’ятдесят відсотків!). Ось так моя мова на моїх очах стає світовою. Від “ах ти ж сучониш бандеровскій, нєдобілі вас!” (1970 р., Київ, баба в гастрономі на Чубаря соло при повній тиші переляканої черги) до “Слава Україні!” (з французьким акцентом) з уст віцепрезидентки Європарламенту в центрі Брюсселя – таки ми “непогано просунулись”, – написала Забужко.

Наприкінці вона не без іронії додала цитату президента РФ Володимира Путіна: “А це ж ми ще не починали (с)”.

Під постом письменниці зібралося близько 10 тисяч лайків, 110 коментарів та 1,3 тисячі репостів.

“ЗСУ влучно стріляють, а у Вас кожна фраза в десятку”, “Засоби самопізнання, осягнення самоідентичності – у мові, у рідному слові. Торкаймось його глибинного осмислення розумом серця, дослухаймося до нього”, “Слава Україні в Брюсселі то не дивина, а от у Запоріжжі – дивина!”, “Жаль тільки, що частіше іноземці кажуть “Slava UkrainE”, “Дуолінго” треба ще допрацювати. Або українцям”, “Мені так приємно це читати”, – ділилися своїми роздумами коментатори.

Джерело: Obozrevatel

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *